Deze middelgrote rijkbloeiende vlinderstruiksoort heeft een volwassen grootte van 1.5tot 2.5m hoogte. Hij bloeit violetblauw van juli tot september op licht afhangende takken. Het is een zeer sterke plant die goed luchtvervuiling verdraagt, hierdoor is hij goed geschikt voor een stedelijke omgeving. Het langwerpige puntige blad heeft een grijze kleur.

Met een beetje geluk strijkt een koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos en atalanta met mooi weer op de grote, pluimvormige bloemen neer.
Een regelmatige snoei van de vlinderstruik bevordert de bloei. Anders verhouten de stengels en zullen de bloemen steeds hoger verschijnen. Ongesnoeid wordt deze struik tot 2.5 meter hoog. 
Voer de snoeibeurt uit in het voorjaar als er geen vorst meer te verwachten valt.Snoei allereerst alle zwakke scheuten radicaal weg. Vervolgens worden alle overblijvende stengels tot op een hoogte van vijftien tot vijvenveertig centimeter boven de grond afgeknipt. Heb je een verwaarloosde struik, dan nog is het goed mogelijk er een hanteerbare en goed bloeiende struik van te maken.

BloemkleurVioletblauw
Bloeiperiodejuli – september
Bladkleur lenteGrijs
Bladkleur zomerGrijs
Bladkleur herfstGrijs
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
GroeivormBoogvorm – Bossig
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant1.50 tot 2.50 m
StandplaatsZon – Halfschaduw
Aantal per vierkante meter1
Aantal per lopende meter1
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor sierheesters