De vlinderstruik (Buddleja) bloeit overvloedig en langdurig. De naam komt door de vele soorten vlinders die worden gelokt door de bloemen. Een vlinderstruik snoeien zorgt dat hij verjongt en ook zo mooi blijft bloeien.

Wintersnoei

Een vlinderstruik bloeit in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten. Hoe meer jonge scheuten, hoe meer bloemen hij maakt. Door de vlinderstuik te snoeien verjong je de stuik en blijft hij goed bloeien. Als je de vlinderstruik niet snoeit, veroudert hij snel. Hij bloeit dan minder en wordt kaal binnenin.

De takken van Buddleja kunnen invriezen, snoei hem daarom pas aan het eind van de winter als de kans op overdag vorst voorbij is. Knip de struik terug tot op ongeveer dertig cm boven de grond.

Vlinderstruik toppen

De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner, de meeste soorten groeien normaal makkelijk uit tot 2,5 a 3 m hoogte, en blijven nu op twee meter steken.

Uitgebloeide bloemen

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip dagelijks uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Ze blijven dan bloeien tot in oktober.

Wanneer vlinderstruik snoeien?

Dus wanneer moet je de vinderstruik snoeien? Je vindt het onderstaand schema.

Maart: snoeien tot op c.a. 40 cm boven de grond,
Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.
Er zijn veel soorten Buddelja. Probeer eens een klein blijvende Buddleja. Zoals de ‘Blue Chip’ of de witte ‘White Chip’. Ze worden niet hoger dan 65 cm, behandel ze net zo als de grote Buddleja. Snoei ze in maart iets minder diep terug en knip telkens de uitgebloeide bloemen weg.

1. Vlinderstruik laag snoeien

De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 40 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje. Hieruit ontspringen nieuwe twijgen die hetzelfde jaar alweer zullen bloeien.

2. Vlinderstruik hoog snoeien

Wilt u toch een iets hogere struik, bijvoorbeeld achterin de border, dan kunt u ook een gestel van wat oudere takken aanhouden. Deze takken blijven dan elk jaar staan, in maart snoeit u alle dunnere takken die vorig jaar gegroeid zijn af. De struik zal dan hoger opgroeien. Het duurt meestal even, maar aan het eind van de gesteltakken vormen zich weer nieuwe scheuten die hetzelfde jaar weer zullen bloeien.

3. Vlinderstruik niet snoeien

U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven.

Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.