FRANSE LAVENDEL OF VLINDERLAVENDEL

Lavendel stoechas is een soort die veel gebruikt wordt voor bloembakken vanwege zijn uitgesproken bloeiwijze. Deze hebben bovenaan de typische lavendelachtige bloei een opvallende kuif staan, vandaar ook de naam kuiflavendel. Het grote nadeel aan deze soort is dat hij niet goed winterhard, door de plant goed te beschermen of binnen te nemen kunt u hem wel overwinteren.

Als u lavendel aanplant is het best om een goed gedraineerde bodem te hebben, dit kan goed geoptimaliseerd worden door te draineren. Indien u ze een zonnige standplaats geeft op een doorlaatbare kalkrijke bodem dan geven ze u volle bloemenpracht terug. 

Hij heeft een langwerpig wintergroen blaadje die een heerlijke geur afscheid. 
U kunt de bloemen gebruiken binnenshuis om bepaalde ruimten een frisse geur te geven. Het plantje lokt veel vlinders en bijen in de tuin.

Het is aan te raden om de plant 2x per jaar te snoeien; na de bloei snoeit u de uitgebloeide bloemen en de uitstekende takjes weg en in maart april kunt u de plant dieper insnoeien. Let wel op dat u de plant niet te diep insnoeit, het is noodzakelijk om steeds te kijken of er nog slapende ogen aanwezig zijn op de plant. Bij oudere planten met houterige takken is dit onderaan de plant vaak niet het geval. Jonge planten die jaarlijks sterk gesnoeid worden kunnen makkellijk stevig ingesnoeid worden zodat ze opnieuw fris hergroeien.

BloemkleurPaarsblauw
Bloeiperiodeapril – juni – juli – augustus
Bladkleur lenteGrijs
Bladkleur zomerGrijs
Bladkleur herfstGrijs
Bladkleur winterGrijs
WinterbeeldWintergroen
SchorskleurBruin
GroeivormBossig
GroeikrachtMatig
Hoogte volgroeide plant0.50 tot 1.00 m
StandplaatsZon – Bestand tegen zeewind
Aantal per vierkante meter6 – 7
Aantal per lopende meter3
OnderhoudszorgWinterbescherming
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondPotgrond universeel
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor lavendel