Deze hydrangea paniculata of pluimhortensia is een Belgische cultivar met grote zuiver witte pluimen die tussen 25 en 40 cm lang worden. Deze zullen een licht roze schijn krijgen naarmate de bloei vordert. Hij is goed geschikt als snijbloem.Het is een flinke opgaande struik met stevige takken.’

Pluimhortensia’s verlangen een vochtige, kalkvrije bodem in zonnige of half beschaduwde plaatsen. Hij heeft zeer grote bloempluimen ( 40 cm lengte / 25 cm breed) bezet met tamelijk veel grote steriele bloemen, eerst roomwit en later purperroze getint. Hij bloeit van augustus tot september. Zeer mooie cultivar uit het arboretum van Kalmthout

De pluimhortensia is een populaire zomer bloeier met opvallende kegelvormige witte bloemtrossen die later meestal licht roze verkleuren.
Geef deze struik een plaats in de zon en ieder najaar zullen de bloemen voor een schitterend schouwspel zorgen. Zoals alle andere pluimhortensia’s is deze selecte nagenoeg ziektevrij. De bloeipluimen van deze hortensia heeft veel fertiele bloemetjes en enkele grote steriele bloemen wat een zeer mooi effect geeft.

Ook als deze pluimhortensia niet bloeit heeft hij zijn sierwaarde. De takken zijn bordeaux-rood en contrasteren mooi met de donkergroene bladeren. Na de bloei zullen de bloemen goed opdrogen zodat ze ook in de winter aan de plant blijven zitten.
De pluimhortensia houdt van een plaatsje in de volle zon op een bodem die niet te droog is. Voldoende bijmesten elk voorjaar garandeert stevige takken wat op zijn beurt in staat voor prachtige bloemenpluimen die tot 50 cm lang kunnen worden.
Qua onderhoud kunt u best begin maart flink de snoeischaar hanteren. Alle stevige stengels gaan we zo’n 20 cm boven de grond insnoeien. De dunne twijgjes nemen we volledig weg. Meer hoef je niet te doen, reeds na een 4-tal maand zal een uitbundige bloei de beloning zijn.

BloemkleurRoomwit (Creme)
Bloeiperiodeaugustus – september
Bladkleur lenteDonker groen
Bladkleur zomerDonker groen
Bladkleur herfstDonker groen
WinterbeeldBladverliezend
SchorskleurBruin
GroeivormOpgaand
GroeikrachtSnel
Hoogte volgroeide plant1.50 tot 1.80 m
StandplaatsZon – Halfschaduw
Aantal per vierkante meter1
Aantal per lopende meter1
SnoeiperiodeNa de winter
Te gebruiken potgrondBodemverbeteraar heideplanten
Aanbevolen plantvoedingOrganische meststof voor hortensia’s, rhododendrons