Hibiscus is een dankbare en bloeirijke terrasplant die de hele zomer lang bloemen in aantrekkelijke pasteltinten produceert. Hibiscus kan ook prima in volle grond of als haagje.

Het groene, glanzende blad is drielobbig en de lobben zijn getand. Het blad verkleurt bruin in de herfst en valt daarna langzaam af.

De bloemen zijn afhankelijk van de cultivar wit, roze, paars, rood of blauw en enkel, half of helemaal gevuld. De bloemen bloeien kort, maximum 3 dagen, maar nieuwe bloemen verschijnen wel 3 tot 4 maanden lang. Bij regen sluiten de bloemen zich.

Soorten Hibiscus

Basisinfo

  • Plant: heester of struik
  • Staanplaats: halfschaduw
  • Blad: groen, glanzend, drielobbig, getand
  • Bloeiperiode: juni – oktober
  • Hoogte: 1.5 – 3.5 m

Verzorging

Geen noemenswaardige verzorging nodig. Enkel extra water tijdens droge periodes en extra voeding om de bloei te bevorderen.
Snoei is enkel nodig wanneer hibiscus te hoog of te breed wordt. De plant blijft van nature in model.
Hibiscus kan last krijgen van bladluizen als hij uit de wind staat. 

Hibiscus, waar planten

Groeit liefs in luchtige goed doorlatende humusrijke grond, uit de felle middagzon.

Combinaties
Een plekje vinden in de tuin voor Hibiscus is niet moeilijk: een plaats in de zon of halfschaduw is prima. Deze rijkbloeiende struik stelt nauwelijks eisen en zal het daarom in haast elke tuin naar zijn zin hebben. Haal eens een paar tegels uit de voortuin en plant een Hibiscus. In een zonnige border is de tuinplant prima te combineren met vaste planten als rode zonnehoed (Echinacea), duizendblad (Achillea) en flox (Phlox paniculata). Weinig ruimte? Kies dan voor een Hibiscus op stam. Aan de voet van het ‘boompje’ is dan genoeg ruimte voor andere, lagere beplanting.