De Duizendknoop (Persicaria) is een mooie lang bloeiende vaste plant. De prsicaria bloeit vanaf de zomer tot in het najaar met witte, roze of rode bloemen. Plant de duizendknoop als bodembedekker, of als hoge vaste plant achter in uw border.

Soorten duizendknoop
De persicaria affinis is een uitstekende bodembedekker. De kruipende wortelstokken van deze duizendknoop zorgen ervoor dat deze plant grond vasthoudt en onkruidgroei tegengaat. De bloempjes verschijnen in de periode juli-september en staan in dikke, opstaande aren boven het blad. De totale plant blijft ongeveer 25 centimeter hoog. Sommige soorten zijn door hun kruipende groeiwijze goed te gebruiken als een onkruiddrukkende bodembedekker, terwijl andere soorten soms worden gezien als het onkruid zelf omdat ze enorm kunnen woekeren (bijvoorbeeld perzikkruid).

De Persicaria bistorta bloeit in de periode mei-juni. Persicaria bistorta soorten worden tot de vroegbloeiende duizendknopen gerekend. De hoogte van Persicaria bistorta is ongeveer 60-80 cm, maar de bloemen zelf kunnen nog iets hoger worden. Persicaria bistorta staat het liefst zonnig, maar kan ook goed tegen lichte schaduw.

De Persicaria amplexicaulis is een opgaande duizendknoop. Deze soort is een mooie borderplant voor de late nazomer. De bloei van Persicaria amplexicaulis valt in de maanden juli tot september. Persicaria amplexicaulis soorten worden 80-120 cm hoog. Persicaria amplexicaulis staat het liefst op een zonnige plek, maar verdraagt ook lichte schaduw.

De japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt veel minder toegepast in de Nederlandse tuinen. Dat komt omdat dit soort zeer snel woekert en bijna niet in toom te houden is. Wilt u hem toch planten, zorg dan voor een goed afgesloten stuk tuin waar hij dan binnen blijft.

Het planten van persicaria
Vrijwel alle Persicaria-soorten stellen weinig eisen aan de grond. Ze waarderen alleen een goede vochthoudende bodem, omdat ze anders slap vallen op de warmere dagen. Zorg er in het najaar voor dat de plant niet bedekt wordt door afstervend blad van planten die er omheen staan. Dat kan de duizendknoop verstikken of schimmels veroorzaken.