Brugmansia of engelentrompet is een kuipplant die ook wel eens Datura genoemd wordt maar deze laatste heeft eigenlijk rechtopstaande bloemen, terwijl ze bij deze soort net hangend zijn. De bloemen geven vooral tegen de avond een sterk zoete geur af die tot ver in de omgeving waarneembaar is. Ze groeien snel en hebben veel water en mest nodig. In de tuin (in de volle grond) kunnen ze een hoogte en breedte bereiken tot wel 3m. In ons klimaat overleven ze de winter niet, ze moeten op een koele plaats vorstvrij overwinteren. De hangende bloemen zijn tot 30 cm lang, zijn vooral wit tot geel, créme, oranje of roze en kunnen ook een dubbele kelk hebben. De plant bloeit onafgebroken gedurende de gehele zomer. Een goede potgrond in een ruime behuizing, veel water geven (elke dag) met eens per week een dopje vloeibare plantenvoeding (voor bloeiende planten) toegevoegd zorgen voor deze onafgebroken bloei. In de herfst moet de plant op een koele plaats in huis worden gezet om te overwinteren. Dit is ook het moment waarop de plant in vorm kan worden gesnoeid. Water geven moet dan teruggebracht worden tot hooguit eenmaal per week. In maart de grond in pot of kuip vervangen door nieuwe grond en weer beginnen met regelmatig water geven waarna de plant na de laatste nachtvorst weer naar buiten mag.

Fascinerende brugmansia’s

Met de grote, harige, lichtgroene bladeren en enorme trompetvormige bloemen is de Brugmansia een plant om ‘U’ tegen te zeggen. Deze exotische plant bloeit van juni tot diep in de herfst. Zo kan je maandenlang weg dromen onder het genot van de heerlijk geurende bloemen. Geef de engelentrompet voldoende mest en water en je zult rijkelijk beloond worden door de exotische uitstraling.

De bloeiperiode van de Brugmansia is vanaf juni tot de eerste vorst, waarbij bloeiende kelken elkaar maandenlang afwisselen. Het kan voorkomen dat jouw engelentrompet gedurende de bloeiperiode even geen bloemen heeft. Maar geen zorgen, de Brugmansia zal je snel weer verrassen met haar geurende trompetvormige bloemen. Brugmansia’s bloeien het mooist en langst in de halfschaduw. Heb je echter geen plekje vrij in de halfschduw, plaats de Brugmansia dan in zon. Hier zal hij ook prima tot zijn recht komen. Wat ook de bloei van de engelentrompet bevordert is een ruime bloempot, ruimschoots water (bij hitte zeker elke dag) en geef regelmatig wat vloeibare plantenvoeding of korrelmest op de potgrond. Verwijder uitgebloeide bloemen om haar machtige uitstraling te behouden.

Brugmansia voor jarenlang kleurenpracht

Snoei de plant rond half mei en neem alle te lange, te dunne en dode takken weg. Zet de Brugmansia in het najaar op een koele plaats in huis of in de schuur om te overwinteren. Dan zal de struik met schitterende bloemen volgend jaar nóg rijkbloeiender terugkomen. Geef eenmaal per week water tijdens de winter. Na de winter haal je de plant uit de pot en snijd je rondom een stuk van de wortels af. Vul de pot met potgrond en een klein handje langzaam werkende organische mest. Begin weer met regelmatig watergeven na het verpotten. Brugmansia’s worden uiteindelijk ongeveer 2,5 meter hoog. Je kunt decennia lang genieten van deze tropische verrassing.

Opgelet, zaai je zelf Brugmansia of engelentrompet dan gaat de plant pas vanaf het 2de levensjaar bloemen vormen!