Vlak na het aanplanten kan je al voor de eerste maal gaan knippen. Bij een jonge haag is het aangewezen om de zijkant van de hagen kort terug te snoeien. Bij iedere scheerbeurt laat je de haag wat breder worden tot de gewenste breedte van de haag bereikt wordt. Daarna scheer je elke scheerbeurt terug tot op dit scheervlak. Zo verkrijg je een mooi vertakte haag die volledig gesloten is en vermijd je dat de haag steeds dikker wordt. 

In de lente krijgen de meeste hagen een flinke groeischeut. Tijdens deze groeiperiode laat je de haag best gerust. Eind mei, begin juni vermindert de eerste groei en is het tijd om je haag terug strak te zetten. 

In september volgt er voor de meeste hagen een tweede groei. Als je wil dat je haag ook mooi strak de herfst in gaat, snoei hem dan eind september een tweede keer.