Breng de Provence in je tuin met lavendel. Kies voor winterharde planten en geniet zomers lang van hun intense geur. Met deze tips wordt lavendel planten en snoeien een fluitje van een cent.

Welke lavendel kopen?

Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead. Heel mooi maar minder winterhard zijn de kuiflavendels, ook vlinderlavendels genoemd. Een voorbeeld daarvan is de lavandula stoechas. Kuiflavendels groeien van nature in Zuid-Europa. Ga je minder winterharde lavendel kopen, plant die dan op een goed beschutte plek of in een pot op je terras. Welke soort je ook kiest, elke lavendelplant is een echte bijenmagneet. En dat is alleen maar goed voor onze biodiversiteit.

Wanneer lavendel planten?

Lavendel planten kan het hele jaar door, met een lichte voorkeur voor de lentemaanden. Dan krijgen je planten meteen een stevige boost en in de zomer sta je al te pronken met een paars getinte tuin. Plant je lavendel in de droge zomermaanden, geef dan goed water. 

Vanaf de herfst is het in onze streken meestal vochtig genoeg. Regelmatig water geven is dan overbodig. Plant je in het najaar, dan komt je lavendel het volgende voorjaar schitterend tot bloei.  

Waar lavendel planten?

Als haagje of bodembedekker, in een border of in een pot op het terras: lavendel brengt geur en kleur waar je maar wil. Kies bij voorkeur wel een plekje in de zon. Lavendel houdt van een kalkrijke en vlot drainerende bodem. Zandgrond is ideaal. Heb je kleigrond? Maak de bodem wat luchtiger met bodemverbeteraar. 

Hoe lavendel planten?

  • Voeg bij het planten extra kalk toe. Lavendel verdraagt geen zure grond. 
  • De ideale plantafstand voor dwergplantjes zoals de Hidcote is 35 centimeter. Voor grotere planten zoals de Munstead is dat 40 à 45 centimeter. Plant je lavendel als bodembedekker, reken dan op 6 à 7 planten per vierkante meter.
  • Vergeet niet elk jaar opnieuw kalk te strooien voor je lavendel in de vollegrond. Bemesten is overbodig.
  • Planten in een pot? Voorzie een goede afwatering, zodat je lavendel nooit natte voeten heeft. Geef lavendel in een pot twee keer per jaar organische meststof.

Hoe en wanneer lavendel snoeien?

Lavendel snoeien doe je twee keer per jaar. Gebruik een goede snoeischaar.

  • Knip op het einde van de bloeiperiode de uitgebloeide bloemetjes en de topjes van de stelen weg. Zo gaat je lavendel netjes en groen de winter in.
  • Snoei lavendel eind maart, begin april volledig terug. Knip altijd in het groen, niet in het onderste, verhoute gedeelte van de takjes. Er moeten een paar groene blaadjes overblijven. 
  • Door goed te snoeien verjong je de plant en stimuleer je de groei van nieuwe takjes. Snoei je lavendel niet terug, dan krijgt de plant dikke takken en wordt het een verwilderde bos.